Edinburg Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği

Türkçe ve Türk Kültürü Derslerimiz/Turkish and Turkish Culture Courses

     
Türkçe ve Türk Kültürü Derslerimiz/Turkish and Turkish Culture Courses

Değerli Vatandaşlarımız;

Çocuklarımıza ana dillerinde okuma, yazma ve konuşma gibi temel dil becerilerini kazandırmayı ve Türk kültürünü tanıtmayı planlayan program, yurt dışında yaşayan siz değerli vatandaşlarımızın dikkatine sunulmaktadır.

2020 yılında pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak başlattığımız kurslarımız, 2021/2022 eğitim-öğretim yılında kısmen yüz yüze, kısmen çevrimiçi olarak devam etmektedir. Bu süreçte siz değerli vatandaşlarımızın ilgilerinden, bünyesinde Türkçe ve Türk Kültürü Dersi kursu sunan derneklerimize faaliyetlerinden dolayı teşekkür ederiz.

Malumunuz olduğu üzere bu eğitim-öğretim yılını 30 Haziran 2022 tarihi itibari ile bitirmiş ve öğrencilerimizle birlikte başarılı bir yılı tamamlamış olacağız. 2022-2023 eğitim öğretim yılında derslerimizin 12 Eylül 2022 Pazartesi itibari ile başlatılması planlanmıştır. Derslerimiz önceki yıllarda olduğu gibi yüz yüze ve çevrimiçi olarak yapılacaktır.

 2022/2023 eğitim-öğretim yılı için; bünyesinde Türkçe ve Türk Kültürü dersleri verilen dernekler hakkında açıklayıcı bilgiler ataşeliğimizin web sayfasında yer almaktadır. 

TÜRKÇE VE TÜRK KÜLTÜRÜ DERSİ

Ana dili, bir insanın kimliğini belirlediği gibi kendini nasıl ifade ettiğini de belirler. Birçok araştırmacı ana dilini (Türkçe) iyi öğrenen çocukların, toplum dilini (İngilizce) daha iyi öğrendiklerini ve derslerinde daha başarılı olduklarını söylüyor. Ana dilini etkili bir şekilde konuşan öğrenci, yaşadığı ülkenin dilini de kolay öğrenecektir. Böylece öğrencinin okul başarısı olumlu yönde etkilenecektir.

Öğrencilerimizin Türkiye'de üniversite okuyabilmesi için; yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza Türkiye Cumhuriyeti açık ortaokul, açık lise ve açık üniversite imkânı sunmaktadır. Bulunduğu ülkede zorunlu eğitimden sonra yükseköğrenime gitme imkânı bulamayan öğrencilerimiz, uzaktan eğitim yoluyla Türk eğitim sistemi üzerinden devam ederek üniversite mezunu olabilirler. Ancak bu sistemde başarılı olabilmeleri için Türkçeyi iyi derecede bilmeleri gerekmektedir.

Türkçe bilmek, bulunduğumuz ülke ile Türkiye arasında devam eden ekonomik ilişkiler nedeniyle, gençlerimize iş bulmada da kolaylıklar sağlayacaktır.


TÜRKÇE VE TÜRK KÜLTÜRÜ DERSİ NEDİR?

Türkçe ve Türk Kültürü Dersi İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ilk, orta ve lise eğitimine devam eden 6-16 yaş aralığındaki öğrencilerimize Türkçeyi;

·          Doğru, etkili ve güzel kullanma becerisi,

·          Okuduğunu, dinlediğini, gördüğünü, doğru ve tam olarak anlayabilme,

·          Duygu, düşünce, hayal ve isteklerini açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edebilme,

·          Türkçeyi konuşma ve yazma kurallarına uygun olarak bilinçli, doğru ve özenli kullanma,

·          Zengin bir söz dağarcığına sahip olma gibi becerileri kazandırmayı amaçlayan,

Türkiye'den gelen, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak görev yapan tecrübeli öğretmenler tarafından verilen bir ana dili dersidir.

İnsan konuştuğu dilde düşünür ve düşüncelerine uygun davranışlar ortaya koyar. Ana dili, bireyin toplumla güçlü bağlarını oluşturan en önemli faktördür. Kültür, dil sayesinde nesilden nesile aktarılır. Türk Kültürünün yaşaması ve devamlılığının sağlanması ancak Türkçenin öğrenilmesi ve kullanılması ile mümkündür.  Çocuklarımızın millî, manevî, ahlaki, tarihi, kültürel ve sosyal değerlerimizi tanıması ve benimsemesi ancak Türkçe sayesinde mümkün olacaktır.

 

TÜRKÇE VE TÜRK KÜLTÜRÜ DERSİNİN AMACI

Türkçe ve Türk Kültürü dersinin amacı yurt dışındaki Türk çocuklarının Türkçeyi etkili bir şekilde edinmesini sağlamak ve onların Türkçe dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini geliştirmektir.

 Ana dili Türkçeyi daha etkin kullanmanın yanı sıra yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına Türk kültürünün temel unsurlarını aktarmak, Türk kültürü ile bulundukları ülkenin kültürel ögelerini ilişkilendirerek kültürler arasılık özelliklerini geliştirmek dersin bir diğer amacıdır. 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nda ifade edilen Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları ve Temel İlkeleri doğrultusunda hazırlanan Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin;

·          Dinleme/izleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesi,

·          Türkçeyi konuşma ve yazma kurallarına uygun olarak bilinçli, doğru ve özenli kullanmalarının sağlanması,

·          Söz varlıklarını zenginleştirerek dil zevki ve bilincine ulaşmalarının; duygu, düşünce ve hayal dünyalarını geliştirmelerinin sağlanması,

·          Millî, manevi, ahlaki, tarihî, kültürel, sosyal değerlerimizi tanıyıp severek benimsemelerinin sağlanması, millî duygu ve düşüncelerinin güçlendirilmesi hedeflenmiştir.


TÜRKÇE VE TÜRK KÜLTÜRÜ DERSİNİN İÇERİĞİ

Türkçeyi günlük hayatın bir parçası haline getirmek amacıyla, derslerimizde:

·          Günlük hayatta başvurulan iletişim yolları, seçkin örneklerle (Türkçenin doğru ve etkili kullanılmasıyla oluşturulmuş metinlerle) işlenir.

·          Milli bayramlar, dini bayramlar, belirli kutlama ve anma günlerinde öğrencilerin Türkçeyi doğru ve etkili kullanmalarına imkân sağlanır.

·          Türkçe öğretiminde dilin doğru kullanıldığı ve günlük hayattan kesitleri örneklendiren görsel ve işitsel eğitim araçlarından yararlanılır.

·          Öğrenciler Türkiye'deki yakınlarıyla iletişim kurmaya özendirilerek Türkçenin kullanılabilirliği sağlanır.

Derslerimiz; dinleme, izleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin kazandırılması ve geliştirilmesini amaçlayan etkinlikler bütünüdür.

Türkçe ve Türk Kültürü dersinin içeriğinde millî, manevî, ahlakî, tarihî, kültürel ve sosyal değerlerimize yer verilmektedir.

 

ÖĞRENME VE ÖĞRETME SÜRECİ

Öğrenme ve öğretme süreçleri öğrenenlerin özellikleri dikkate alınarak oluşturulur. Türkçe ve Türk Kültürü (TTK) dersi öğrencileri yaş ve dil seviyesi bakımından büyük farklılıklar göstermektedir. Ders genellikle birleştirilmiş sınıf düzeninde gerçekleşir. Öğrenci çeşitliliği ve birleştirilmiş sınıf düzeni, farklı öğretim yöntem ve tekniklerini bir arada ve dengeli bir şekilde kullanmayı gerektirir. İş birlikli öğrenme, grup çalışmaları, bireyselleştirilmiş öğretim, ilgi ve seviye grupları vb. uygulamalarla öğrencilerin derse aktif katılımı sağlanmalıdır. Öğrencilerin derste öğrendiklerini içinde yaşadıkları sosyokültürel ve çevresel durumlarla ilişkilendirmelerine imkân sağlayan, aktif olarak katılabilecekleri etkinlik ve çalışmalara yer verilmelidir.

Bu tarz etkinlik ve çalışmalar öğrenmeyi daha anlamlı ve kalıcı kılacak, öğrencilerin öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirmelerine katkı sağlayacaktır. TTK Dersi Öğretim Programı'nın uygulanmasında öğretmenlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Öğretmenler eğitim ortamlarını oluştururken öğrencilerin seviyelerini, ilgi ve ihtiyaçlarını dikkate almalıdır. Yurt dışında yaşayan Türk çocuklarının her birinin özel şartları olduğu gerçeğini gözden kaçırmamalıdır. TTK dersinin verimini arttırmada önemli etkenlerden biri de ev ödevleridir. Dersin sınırlı bir zamanda uygulanıyor olması, ev ödevlerini daha değerli hâle getirmektedir. Öğrencilerin hem bireysel olarak keyifle hem de aileleri ile birlikte zevk alarak gerçekleştirecekleri etkinlik temelli ödevler dersin hedeflerine ulaşmada büyük önem taşımaktadır.

 

TÜRKÇE VE TÜRK KÜLTÜRÜ DERSLERİNE NASIL KAYIT OLUNUR?

  • Yeterli sayıda velimizin talep etmesi durumunda derslerimiz için kurslar açılabilmektedir.
  • Edinburgh, Glasgow ve Aberdeen'de derslerimiz yüz yüze, bu şehirlere uzak bölgelerde yaşayan ve yüz yüze derslere katılamayan öğrencilerimiz için çevrimiçi dersler yapılmaktadır.
  • Derslerimiz isteğe bağlı olduğu için bireysel başvuru yapmanız gerekmektedir. Yüz yüze dersler için bulunduğunuz bölgede faaliyet gösteren derneklerle, çevrimiçi derslere kayıt yaptırmak için doğrudan Ataşeliğimiz Türkçe ve Türk Kültürü Çalışma Grubu ile (edinburgea@gmail.com) temas kurabilirsiniz.
  • Başvuru formlarını Eğitim Ataşeliğimizin internet sayfasından veya dernek yetkililerinden temin edebilirsiniz.
  • Derslerimiz ile ilgili ayrıntılı bilgi ve sorularınız için Koordinatör Öğretmenimiz Mahmut YILDIZ ile iletişime geçebilirsiniz.

 ----------------------------------------------

 İletişim           : T.C. Edinburg Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği    

Adres              : 39 Drumsheugh Gardens, Edinburgh, EH3 7SW, United Kingdom

Telefon           : +44 1313743264, + 44 1313743265

E-posta           : edinburgea@gmail.com

Web                 : edinburg.meb.gov.tr

 

Başvuru Formu İndir (TR)

Application Form Download (EN)

Sosyal Medya Hesaplarımız

Twitter: EdinburgEA

Facebook: EdinburgEA

 

 


 

39 Drumsheugh Gardens, Edinburgh, EH3 7SW, United Kingdom - 44 1313743264 44 1313743265

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.